Thermografie

Thermografie is een techniek waarbij een camera wordt gebruikt die infraroodbeelden maakt en temperatuurmetingen uitvoert met de bedoeling om de thermische energie die een voorwerp uitstraalt te “zien” en te meten.

Thermische energie of infraroodenergie is licht dat niet zichtbaar is omdat de golflengte ervan te lang is om door het menselijk oog gezien te worden. Het is dat deel van het elektromagnetisch spectrum dat we waarnemen als warmte. In de infraroodwereld straalt alles dat warmer is dan het absolute nulpunt warmte uit. Zelfs erg koude voorwerpen zoals ijsblokjes zenden infraroodstraling uit. Hoe hoger de temperatuur van een voorwerp, hoe groter de uitgezonden infraroodstraling. Dankzij infrarood kunnen we zien wat onze ogen niet kunnen zien.

ir-camera-b-series-use-1

Infraroodcamera’s maken het mogelijk zeer nauwkeurig en contactloos temperaturen te meten. De metingen gebeuren zonder enige tijdsvertraging en eveneens worden temperatuurpatronen zichtbaar.

Deze patronen leren ons iets over de verschillende oppervlakte temperaturen die werden gemeten. Het vergt echter enige oefening en ervaring om de juiste conclusies uit de genomen opnames te kunnen trekken.

Infiltro® specialiseert zich in thermografie voor gebouwen en heeft dan ook die ervaring in huis.